In onze blog van 15 maart hebben wij u geïnformeerd over het voornemen om het btw-tarief van 6% te verhogen naar 9% per 2019.

Afgelopen week heeft de staatssecretaris toegezegd dat het kabinet ondernemers niet extra wil belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties, die pas in 2019 gaan plaatsvinden.

Voor u is dit van belang bij prestaties die onder het verlaagde btw-tarief vallen, zoals concerten en (sport)evenementen die dit jaar al worden gefactureerd en betaald, maar pas in 2019 plaatsvinden. U kunt deze prestaties dus in 2018 factureren met 6% btw, ook al vindt het concert of evenement pas in 2019 plaats als het btw-tarief naar verwachting is gewijzigd naar 9%. Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals bijvoorbeeld ook seizoenkaarten of abonnementen en stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Belastingplan 2019

Het kabinet is van plan om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan nog akkoord gaan met de wijziging. Het is te verwachten dat de Eerste Kamer daar pas in december 2018 definitief akkoord op geeft. Het is aan te raden dat ondernemers zich nu wel al voorbereiden op de geplande btw-verhoging, door bijvoorbeeld de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast is verstandig om bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening te houden met de geplande btw-verhoging.

Zie het volledige bericht hier op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u vragen over btw-tarief?

Forward Fiscalisten is een sterk groeiend advieskantoor dat bedrijven, organisaties en ondernemers op moderne wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Nieuwsgierig naar de voordelen en bent u toe aan een kritisch vergelijk? Neem dan contact op met Hans Pieter MulderFreek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Voor fiscaal nieuws, interessante blogs en informatie over Forward Fiscalisten, VOLG onze bedrijfspagina op Linkedin en Facebook.

 

 

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×