In 2017 is in het regeerakkoord aangekondigd dat het verlaagde btw-tarief in 2019 wordt verhoogd van 6% naar 9%. Wat zijn de gevolgen hiervan en wat betekent het voor u?

Het verlaagde btw-tarief geldt onder meer voor:

  • Eten en drinken
  • Geneesmiddelen, verbandmiddelen en diverse medische hulpmiddelen
  • Kunstvoorwerpen en boeken
  • Bloemen, planten en boomkwekerijproducten
  • Het gelegenheid geven tot sportbeoefening
  • Diensten van fietsenmakers, schoenmakers, kleermakers en kappers.
  • Het schilderen en stukadoren van woningen en het isoleren van woningen ouder dan 2 jaar
  • Personenvervoer
  • Hotelovernachtingen en restaurantdiensten
  • Het verlenen van toegang tot circussen, dierentuinen, musea en muziek- en toneeluitvoeringen, bioscopen, sportwedstrijden en attractieparken
  • Het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden binnen woningen

De aangekondigde btw-verhoging heeft dus effect op de prijsstelling van verschillende goederen en diensten.

Praktische gevolgen

De tariefsverhoging zal naar verwachting op Prinsjesdag 2018 in het Belastingplan 2019 worden opgenomen. Voor u als ondernemer zijn de praktische gevolgen dat u met ingang van 1 januari 2019 met 9% btw moet factureren en daardoor mogelijk uw prijzen zult moeten aanpassen. Ook moet u ervoor zorgen dat de dat de tariefswijziging tijdig en op de juiste wijze in uw ERP-systeem is verwerkt.

Maar hoe behandelt u prestaties die pas na 1 januari 2019 worden verricht maar die al in 2018 factureert? En prestaties verricht in 2018, waarvoor u in 2019 de factuur uitreikt? Uit toelichting en overgangsregeling bij vorige btw-tariefsverhoging, van 19% naar 21%, volgde dat het btw-tarief van toepassing is dat geldt op het moment dat de prestatie wordt verricht. De verwachting is dat bij deze tariefsverhoging dezelfde regels zullen gelden.

Voor prestaties verricht in 2018 waarbij u factureert in 2019, geldt nog het tarief van 6%. Andersom geldt voor prestaties die plaatsvinden in 2019, maar waarvoor de factuur al in 2018 wordt uitgereikt, u alsnog 3% btw extra moet afdragen. Op grond van de btw-wetgeving kunt u deze btw doorberekenen aan uw klanten. Het is echter de vraag of dat commercieel wenselijk is. Ook levert dit extra administratie op door het uitreiken van extra facturen.

Nu de voorgenomen btw-verhoging nog niet formeel is vormgegeven, is het niet mogelijk om al met 9% btw te factureren. Ondernemers die nu al facturen uitreiken voor prestaties die in 2019 plaatsvinden hebben twee opties. Zij kunnen de extra btw van 3% na factureren ofwel de prijs van de prestaties aanpassen zodat de extra btw-afdracht al in de prijs is verwerkt. Deze opties gelden bijvoorbeeld ook voor theaters, concertorganisatoren, etc. die in het voorjaar hun brochure uitgeven voor voorstellingen in 2019.

Zodra er meer bekend is over deze btw-verhoging, brengen wij u uiteraard op de hoogte.

 

Meer weten over dit artikel? Of wilt u uw fiscale vizier in 2018 op scherp zetten? Neem dan contact op met Freek van Wijk of een van de andere collega’s bij Forward Fiscalisten. Wij helpen u graag verder.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×