Heeft u de afgelopen jaren zonnepanelen aangeschaft? Dan kunt u nu de btw terugvragen aan de Belastingdienst.

Eind 2017 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat particulieren die tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft de btw al terug konden vragen tot 1 januari 2018. Omdat zij energie leveren een het energiebedrijf, worden zij als btw-ondernemer aangemerkt. Onlangs heeft de staatssecretaris besloten dat de mogelijkheden om btw terug te vragen zijn verruimd. Voorwaarde is wel dat u de factuur met het btw-bedrag kunt overleggen!

Indien u als particulier zonnepanelen heeft aangeschaft en u zich nog niet hebt gemeld als btw-ondernemer, geldt dat u zich alsnog als ondernemer aan kunt melden. Dit geldt ook indien de zonnepanelen zijn aangeschaft in 2013 of eerder. U ontvangt dan een btw-aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn aangeschaft. Met deze aangifte kunt u de btw op de kosten van de zonnepanelen terugvragen.

In dezelfde btw-aangifte moet u echter ook btw aangeven over de stroom die u heeft opgewekt en heeft geleverd aan het energiebedrijf. Omdat in de praktijk meestal niet is vast te stellen hoeveel stroom precies is opgewekt in een bepaalde periode, wordt deze btw-afdracht aan de hand van een forfait berekend. De hoogte van het af te dragen bedrag is afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen in Wattpiek per jaar.

Omdat de meeste eigenaren van zonnepanelen jaarlijks minder dan € 1.345 aan btw zijn verschuldigd, vallen zij in de tijdvakken na aanschaf van de panelen onder de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat u doorgaans maar één btw-aangifte hoeft in te dienen, alleen over het tijdvak van aanschaf van de zonnepanelen. De Belastingdienst heeft daarom aangegeven in deze situaties geen btw-aangifte meer uit te reiken voor de tijdvakken na het tijdvak van aanschaf en installatie van de panelen.

Er geldt een aantal uitzonderingen:

  • Bovenstaande regels gelden alleen voor niet-geïntegreerde zonnepanelen (meest voorkomende situatie)
  • Indien u panelen hebt aangeschaft en al eerder om btw-teruggaaf heeft verzocht voor de aanschaf van zonnepanelen én dit verzoek is afgewezen, kunt u nu geen verzoek meer indienen tenzij u in bezwaar en beroep bent gegaan tegen deze afwijzing en dit bezwaar of beroep is nog niet afgehandeld.
  • Wanneer u om een andere reden als btw-ondernemer bent geregistreerd en nog geen verzoek om btw-teruggaaf over de zonnepanelen hebt ingediend, is dit alleen nog mogelijk indien er voor het tijdvak van aanschaf nog een bezwaar of beroepsprocedure loopt die nog niet is afgerond.

Gevolg van dit beleid is dat voor particulieren die al eerder een verzoek om teruggaaf hebben ingediend dat is afgewezen nu geen recht meer op teruggaaf bestaat, terwijl particulieren die tot nu toe geen actie hebben ondernomen nu alsnog om btw-teruggaaf kunnen verzoeken. Indien u btw wilt terugvragen op de kosten van aanschaf en installatie van zonnepanelen, kunt u zich aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. U ontvangt vervolgens een papieren btw-aangifteformulier en inloggegevens waarmee u het rekeningnummer voor de teruggaaf kunt opgeven.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een sterk groeiend advieskantoor dat bedrijven, organisaties en ondernemers op moderne wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Nieuwsgierig naar de voordelen en bent u toe aan een kritisch vergelijk? Neem dan contact op met Joep Korsten, Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Voor fiscaal nieuws, interessante blogs en informatie over Forward Fiscalisten, VOLG onze bedrijfspagina op Linkedin en Facebook.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×