De kwalificatie van vastgoedactiviteiten speelt een hele belangrijke rol in de fiscale (advies)wereld. Belangrijk vraagteken hierbij: is er nu sprake van beleggingsvermogen, of juist ondernemingsvermogen? Volgens de Belastingdienst is er in ieder geval primair sprake van beleggingsvermogen, tenzij het duidelijk is dat het (louter) projectontwikkeling betreft. Let wel, indien deze vastgoedactiviteiten worden aangemerkt als beleggingsvermogen, dient bij overlijden van de ondernemer (aandeelhouder van de B.V. waarin de vastgoedactiviteiten plaatsvinden) direct maar liefst 40% erf- en inkomstenbelasting te worden afgerekend. Geen prettige gedachte. Sterker nog, dit betekent in het merendeel van de gevallen dat de erfgenamen verplicht zijn om onroerend goed te verkopen. Op deze wijze kan men dan genoemde substantiële belastingclaim voldoen. Al met al een zeer ongewenste situatie, ongeacht het marktsegment.

Maar nu…, indien de vastgoedactiviteiten als ondernemingsvermogen kunnen worden aangemerkt, is de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteit van toepassing. Hierdoor wordt de acute belastingdruk substantieel lager. Dit kan zelfs teruglopen naar 0%! Er geldt dan namelijk een vrijstelling van erfbelasting en de 25% inkomstenbelastingclaim kan worden doorgeschoven naar de verkrijgers. Dit geldt overigens niet alleen in geval van overlijden maar ook bij bedrijfsoverdracht tijdens leven.

Het zal u niet verbazen dat er, gelet op dit grote fiscale belang, procedures worden gevoerd over de vraag of de vastgoedactiviteiten moeten worden aangemerkt als ‘zwaar te belasten’ beleggingsvermogen of fiscaal gefaciliteerd ondernemingsvermogen. Inmiddels ligt er rechtspraak dat vastgoedactiviteiten in sommige gevallen (en onder bepaalde voorwaarden) kunnen worden gezien als ondernemingsvermogen. Fiscaal een mooie opsteker! Er liggen dus mogelijkheden om vastgoed te laten kwalificeren als het zeer gunstige ondernemingsvermogen.

Wilt u deze kansen ook verzilveren en zoekt u hierbij een ervaren fiscalist, dan horen wij graag van u.

Fiscaal pakt dit dan ook “vastgoed” uit.

 

Heeft u vragen over bovenstaande blog of wilt u sparren over een ander fiscaal vraagstuk, neem dan contact op met Joep Korsten (joep@forwardfiscalisten.nl) of een van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Joep Korsten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×