U houdt van techniek, maar niet van het fiscale soort? Wellicht is het dan beter als u de volgende alinea even overslaat en meteen doorgaat naar het vervolg.

De innovatiebox is een knap staaltje fiscale techniek

De innovatiebox is een grondslagherekening naar een effectieve belastingheffing van 5% op voordelen die toerekenbaar zijn aan een kwalificerend immaterieel vast actief. Op basis van de ‘nexus approach’ wordt bepaald welk deel van die voordelen in aanmerking komt voor het verlaagde tarief. Kwalificerende uitgaven zijn beperkt tot eigen ontwikkelingsactiviteiten van de betreffende rechtspersoon, waarbij de kwalificeren uitgaven voor de breuk worden vermenigvuldigd met 1,3 en een maximale nexusbreuk van 100%. Het immaterieel vast actief dient zelf ontwikkeld te zijn en mogelijk is sprake van doorontwikkeling op basis waarvan een ingroeiregeling en/of een uitgroeiregeling van toepassing kunnen zijn. Om het immaterieel vast actief te laten kwalificeren heeft u een ‘ticket’ nodig om toegang te krijgen tot de innovatiebox.

Volgt u mij nog?

Tijd voor gewone mensentaal zult u denken. En daar heeft u helemaal gelijk in. Als u niet begrijpt waar het over gaat, dan is het best lastig om te zorgen dat de voordelen van een innovatiebox goed tot hun recht komen. Het voordeel van een mooi laag belastingtarief blijft dan ongebruikt liggen.

De innovatiebox is een prachtig middel om de gemiddelde belastingdruk op toekomstig te behalen winst te drukken. De uitdaging zit hem echter in het feit dat er sprake moet zijn van onderzoek en ontwikkeling en dat betekent letterlijk dat de kosten voor de baten uitgaan. In de praktijk komt het helaas vaak voor dat er nog geen aandacht is besteed aan de fiscale techniek, terwijl tijdens de onderzoek en ontwikkelingsfase de (latere) fiscale voordelen voor innovaties binnen handbereik liggen. Tijdig en goed advies kan vele voordelen opleveren. Daarbij kan worden nagedacht over de volgende zaken:

  • de juridische structuur
  • het eigendom van de innovatie
  • de aanvraag en administratie van WBSO voordelen
  • de (on)mogelijkheden van octrooien en kwekersrechten
  • de potentiële winstcapaciteit van een innovatie
  • de voorbereiding van het fiscale dossier ter presentatie aan de belastingdienst

Wij adviseren en begeleiden ondernemers bij de fiscale techniek voor het opzetten van de innovatie. Een investering die zijn geld meer dan waard is, bekeken vanuit het financiële voordeel dat het u oplevert. Als ondernemer kunt u zich hierdoor volledig concentreren op uw eigen techniek en zorgen voor een mooi product met bijpassende dienstverlening!

 

Heeft u vragen over bovenstaande blog of wilt u sparren over een ander fiscaal vraagstuk, neem dan contact op met Paul van den Tillaart (paul@forwardfiscalisten.nl) of een van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Paul van den Tillaart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×