Hurry up and do not wait…

Nu deze week de aangepaste Brexit-deal is weggestemd door het Britse Lagerhuis, blijft de onzekerheid over de gevolgen van de Brexit groot. Wordt het een no-deal Brexit, komt er toch nog een deal of wordt het uitstel? Indien u in 2018 in Engeland btw heeft betaald, is het in ieder geval aan te raden deze btw zo snel mogelijk terug te vragen. Ondernemers kunnen btw die zij hebben betaald in andere EU-landen terugvragen via de website van de Belastingdienst in hun eigen EU-land. Het teruggaafverzoek voor btw die is betaald in 2018, moet uiterlijk 30 september 2019 zijn ingediend.

Wanneer het Verenigd Koninkrijk echter per 29 maart 2019 niet langer onderdeel is van de EU, kan betaalde Engelse btw niet langer via de website van de Nederlandse Belastingdienst worden teruggevraagd. Het is nog niet duidelijk hoe een teruggaafverzoek voor in 2018 betaalde Engelse btw na de Brexit kan worden ingediend. Indien u in 2018 kosten heeft gemaakt waarop Engelse btw drukt, is het aan te raden deze Engelse btw zo snel mogelijk terug te vragen, in ieder geval vóór 29 maart 2019.

Artikel 23 invoervergunning

De btw-gevolgen van de Brexit zijn nu nog onzeker. In een eerdere blog hebben wij al aangeraden dat ondernemers die geregeld goederen kopen in Engeland, snel een zogenoemde artikel 23 invoervergunning aan moeten vragen. Deze vergunning voorkomt voorfinanciering van invoer-btw op de aankoop van goederen uit Engeland. Op dit moment is de levering van goederen aan een ondernemer in het Verenigd Koninkrijk een intracommunautaire levering waarop het btw-nultarief van toepassing is. Een aankoop van goederen uit het Verenigd Koninkrijk geeft u aan in de Nederlandse btw-aangifte als een intracommunautaire verwerving.

No-deal Brexit

Bij een no-deal Brexit, wordt het Verenigd Koninkrijk per 29 maart een derde land en is bij aan- en verkoop van goederen vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk sprake van in- en uitvoer. Dit brengt diverse douaneverplichtingen met zich mee. Voor diensten die u verricht aan ondernemers in het Verenigd Koninkrijk, wijzigen de regels bij een no-deal Brexit ook. Nu vermeldt u op de factuur het Engelse btw-nummer van uw afnemer en de vermelding ‘btw verlegd’. Deze diensten geeft u ook op de btw-aangifte aan. Vanaf 29 maart geldt bij een no-deal Brexit dat deze diensten niet langer op de Nederlandse btw-aangiften aangegeven hoeven te worden en dat op de factuur de vermelding ‘VAT out of scope’ moet staan.

Conceptbesluit fiscale overgangsregelingen bij no-deal Brexit

Mocht er nog wel een Brexit-akkoord komen of uitstel van de Brexit, dan gelden de bovenstaande gevolgen uiteraard pas later. In Nederland is op vrijdag 8 maart 2019 een conceptbesluit verschenen met fiscale overgangsregelingen bij een no-deal Brexit. Voor btw-heffing is nog geen specifieke nationaal overgangsregeling vastgesteld. Medio maart komt de Europese Commissie met richtlijnen voor de aan- en verkoop van goederen die rond het tijdstip van de Brexit onderweg zijn van of naar Engeland. De verwachting is dat het conceptbesluit op basis van die richtlijnen zal worden aangevuld.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een modern fiscaal advieskantoor dat organisaties en ondernemers op effectieve wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Ontdekken welke fiscale kansen wij voor u verzilveren? Neem dan contact op met Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×