Vorige week is de Brexit-deal door het Britse Lagerhuis afgewezen. De kans op een Brexit zonder afspraken is daardoor groter geworden. Voor ondernemers die goederen aankopen in het Verenigd Koninkrijk is van belang dat zij tijdig een zogenoemde artikel 23 invoervergunning aanvragen.

Gevolgen ‘no deal Brexit’

Bij een ‘no deal Brexit’ wordt de inkoop van goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk na 29 maart 2019 voor btw-heffing gezien als een invoer van goederen van buiten de EU. Voor goederen die vanuit een land buiten de EU worden ingevoerd in de EU, geldt dat bij invoer btw is verschuldigd. Deze betaalde invoer-btw kan in aftrek worden gebracht op de btw-aangifte. Gevolg is echter dat u de invoer-btw moet financieren tot u deze terugkrijgt na het indienen van de btw-aangifte.

Voor ondernemers die regelmatig goederen invoeren, bestaat de mogelijkheid en zogenoemde artikel 23-vergunning aan te vragen. Met deze vergunning is de invoer-btw niet verschuldigd op het moment van invoer, maar kan de invoer-btw op de btw-aangifte worden aangegeven en in dezelfde btw-aangifte worden teruggevraagd.

De Belastingdienst heeft ondernemers die regelmatig goederen aankopen in het Verenigd Koninkrijk vorige week in een brief gewezen op de mogelijkheid tot aanvraag van een artikel 23-vergunning. Hierbij raadt de Belastingdienst aan de vergunning voor 1 februari 2019 aan te vragen, de Belastingdienst zal dan voor 29 maart 2019 reageren.

De voorwaarden om een artikel 23-vergunning te kunnen krijgen zijn:

  • de ondernemer moet in Nederland wonen of zijn gevestigd;
  • de ondernemer moet regelmatig goederen importeren uit niet-EU-landen (waaronder dus het Verenigd Koninkrijk);
  • de ondernemer moet een aparte administratie bijhouden, waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw bij import moet worden betaald.

Voor meer informatie of hulp bij de aanvraag van een artikel 23-vergunning, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een modern fiscaal advieskantoor dat organisaties en ondernemers op effectieve wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Ontdekken welke fiscale kansen wij voor u verzilveren? Neem dan contact op met Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Freek van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×