Onlangs is op Prinsjesdag de Miljoenennota met daarbij het Belastingplan 2024 bekend gemaakt. Dit betekent dat er, met ingang van 1 januari 2024, weer diverse fiscale maatregelen en veranderingen van toepassing zijn. Zoals je van ons gewend bent, hebben wij deze fiscale maatregelen gebundeld en kun je alles terug lezen via:

NL-versie Prinsjesdagspecial Belastingplan 2024 (Forward Fiscalisten) 

EN-versie Budget Day Special 2024 (Forward Tax Lawyers)

Wijzigingen naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen

Onze special is inhoudelijk opgemaakt aan de hand van het Belastingplan 2024 zoals dat op Prinsjesdag is gepresenteerd. Nadien hebben in de Tweede Kamer de Algemene Beschouwingen plaatsgevonden. Tijdens deze Algemene Beschouwingen volgend op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze zijn niet in de Special opgenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

Tarief box 2

Het toptarief in box 2 zal niet stijgen tot 31%, maar tot 33%. Inkomsten uit aanmerkelijk belang, waaronder dividenduitkeringen boven € 67.000 (of ingeval van fiscaal partnerschap € 134.000) zullen vanaf 1 januari 2024 zodoende belast worden tegen 33%.

Tarief box 3

Oorspronkelijk zou het belastingtarief in box 3 stijgen tot 34%. In de Algemene Beschouwingen is het box 3-tarief gesteld op 36% (in plaats van de voorgestelde 34%).

Inkoop eigen aandelen

Het inkopen van eigen aandelen wordt vanaf 1 januari 2024 belast gelijk aan de belasting op het uitkeren van dividend, zodoende belast tegen 15%.

Accijnzen brandstof

De accijnzen op diesel en benzine zullen per 1 januari 2024 toch niet stijgen.

Oriënterend gesprek of een kritisch vergelijk?

Indien gewenst gaan wij graag in gesprek met je over de diverse fiscale maatregelen in het Belastingplan en de gevolgen voor jouw specifieke situatie. Wil je vrijblijvend kennismaken met een van de belastingadviseurs binnen Forward Fiscalisten? Stuur een mail naar info@forwardfiscalisten.nl of leg contact via 088-1412400. De fiscale specialisten van Forward staan 100% voor je klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Gijs Cox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×