Vereenvoudiging van btw-heffing

De Staatssecretaris van Financiën heeft vorige week het wetsvoorstel implementatie richtlijn elektronische handel ingediend bij de Tweede Kamer. Doel van dit wetsvoorstel is de vereenvoudiging van de btw-heffing bij afstandsverkopen naar andere EU-landen.

Onder de huidige regels zijn intracommunautaire afstandsverkopen vaak belast in het EU-land van de verkoper (land vertrek van de goederen). Alleen wanneer een jaarlijkse omzetdrempel is overschreden, is btw verschuldigd in het EU-land van de consument (land aankomst van de goederen).

In het wetsvoorstel zijn de volgende wijzigingen opgenomen:

  • Per 1 juli 2021 vervallen de oude omzetdrempels en is de ondernemer in beginsel vanaf de eerste afstandsverkoop btw verschuldigd in het EU-land waar het transport eindigt.
  • Voor kleine e-commerce ondernemers komt een nieuwe omzetdrempel van € 10.000 per jaar. Indien zij voor hun totale grensoverschrijdende leveringen onder deze drempel blijven én slechts in één EU-land gevestigd zijn, mogen deze ondernemers btw in rekening brengen van het EU-land van vertrek van de goederen.
  • Ondernemers krijgen de mogelijkheid om voor hun e-commerce verkopen naar andere EU-landen één speciale btw-aangifte te doen in het EU-land waarin zij gevestigd zijn. Door deze zogenoemde ‘One Stop Shop’-aangifte is het niet langer nodig om in elk land waar de e-commerce verkopen belast zijn een btw-nummer aan te vragen en lokaal btw-aangifte in te dienen.

Ook is een aantal wijzigingen voor e-commerce verkopen vanuit landen buiten de EU opgenomen:

  • De btw-vrijstelling op de invoer van goederen in het kader van internet- en postorderverkoop waarvan de intrinsieke waarde niet meer dan € 22 bedraagt vervalt.
  • Voor ondernemers die e-commerce verkopen verrichten vanuit landen buiten de EU, kunnen onder voorwaarden ook gebruik maken van de One Stop Shop en dus in één EU-land een btw-aangifte indienen. Deze One Stop Shop (OSS) regeling geldt alleen voor zendingen met een van niet meer dan € 150.
  • Indien een ondernemer gebruik maakt van de OSS, kan hij onder voorwaarden een btw-vrijstelling toepassen op de invoer van de goederen.

Ingangsdatum

In het wetsvoorstel en de memorie van toelichting staat als ingangsdatum 1 januari 2021 vermeld, waarschijnlijk zal de wet (gedeeltelijk) in werking treden op 1 juli 2021. De Europese Commissie heeft recent voorgesteld om de inwerkingtreding van het gehele pakket elektronische handel uit te stellen tot 1 juli 2021.

Indien uw onderneming e-commerce verkopen heeft, is de kans groot dat de nieuwe btw-regels van invloed zijn op uw onderneming. Zo zal uw ERP-systeem, facturering en administratie moeten worden aangepast aan andere btw-tarieven. Ook zijn buitenlandse btw-registraties wellicht niet langer nodig. Voor meer informatie en hulp bij het implementeren van deze nieuwe regels, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Een kritisch vergelijk met Forward Fiscalisten

We gaan graag het gesprek aan over de voordelen die we u bieden t.o.v. uw huidige situatie (virtueel of aan tafel). Met gespecialiseerde fiscale teams verzorgen we bij honderden bedrijven en organisaties professionele onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek. Wilt u binnen 24 uur vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Onze belastingadviseurs staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×