Door de belastingdienst wordt belastingrente berekend over onder andere de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.  Het tarief van de belastingrente was oorspronkelijk 4% voor de inkomstenbelasting en 8% voor de vennootschapsbelasting. Als tegemoetkoming tijdens de corona-crisis, is door de overheid de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%.  

Tijdelijke verlaging

Deze tijdelijke verlaging van het percentage van de belastingrente is ingegaan op 1 juni 2020 voor de vennootschapsbelasting. Voor de inkomstenbelasting is, om uitvoeringstechnische redenen, de verlaging ingegaan op 1 juli 2020. De tijdelijke verlaging loopt, voor zover nu bekend is, tot 1 oktober 2020. Daarna wordt het percentage weer 4% respectievelijk 8%. 

Te lage aanslag opgelegd?

Indien over het belastingjaar 2019 nog geen, of een te lage aanslag is opgelegd is het raadzaam deze binnenkort aan te vragen. Wij adviseren om uiterlijk medio juli 2020 een verzoek voor het opleggen van een voorlopige aanslag in te dienen  bij de belastingdienst. De verwerkingstijd, die de belastingdienst nodig heeft om een aanslag op te leggen, is namelijk een paar weken. Om te voorkomen dat over de voorlopige aanslag de oorspronkelijke hoge belastingrente wordt berekend, dient de voorlopige aanslag uiterlijk medio augustus te zijn opgelegd (6 weken vóór 1 oktober 2020). 

Als u denkt dat er over het belastingjaar 2019 nog inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting dient te worden bijbetaald, kunnen wij u ondersteunen. Wij kunnen dan, indien u dat wenst, tijdig een verzoek voor u indienen. 

Een kritisch vergelijk met Forward Fiscalisten

We gaan graag het gesprek aan over de voordelen die we u bieden t.o.v. uw huidige situatie (virtueel of aan tafel). Met gespecialiseerde fiscale teams verzorgen we bij honderden bedrijven en organisaties professionele onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek. Wilt u binnen 24 uur vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Onze belastingadviseurs staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Marij van Vucht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×