Herken je je in het volgende? Je eenmanszaak (of vof) groeit voorspoedig, de winst is sterk gestegen en je kunt het allemaal niet meer af zonder personeel. Misschien is dan het moment aangebroken dat het wellicht verstandig kan zijn om je eenmanszaak om te zetten in een BV (besloten vennootschap). Maar wat houdt dit precies in, wat zijn de voordelen en wanneer is het nu verstandig om deze stap te zetten? In deze blog een beknopt overzicht.

Verminderde aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste voordelen van het omzetten van je eenmanszaak (of vof) naar een BV is de beperking van je persoonlijke aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Dit betekent dat schuldeisers ook je persoonlijke vermogen, zoals je spaargeld of je huis, kunnen aanspreken. Naarmate je bedrijf groeit, kan ook het risico toenemen dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.

Bij een BV is dit anders. Een BV is een op zichzelf staande rechtspersoon, waardoor schuldeisers in principe alleen aanspraak kunnen maken op het vermogen van de BV en niet op jouw persoonlijke bezittingen. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je alleen in uitzonderlijke gevallen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Belastingvoordelen

Met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over je winst, wat kan oplopen tot 49,5%. Wel heb je recht op diverse aftrekposten, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, waardoor je minder belasting betaalt bij een bepaalde winst.

Bij een BV wordt de winst anders belast. Eerst betaal je vennootschapsbelasting: 19% over de eerste €200.000 winst en 25,8% over het meerdere. Als de winst daarna als dividend wordt uitgekeerd, betaal je nog eens dividendbelasting en inkomstenbelasting over het dividend. Dit komt neer op 24,5% over dividend tot € 67.000 (en € 134.000 bij fiscaal partners). Deze belasting betaal je alleen als daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd. Je bent als directeur-grootaandeelhouder verplicht jezelf een marktconform salaris uit te keren.

Wanneer is het tijd om een BV te overwegen?

De overstap naar een BV kan verschillende voordelen bieden, maar wanneer is het de juiste keuze? Over het algemeen wordt geadviseerd bij een structurele, jaarlijkse winst van ongeveer €100.000 de overstap te overwegen. Vanaf dit winstniveau kan het fiscaal aantrekkelijker zijn je bedrijf als BV te runnen in plaats van als eenmanszaak. Dit is uiteraard ook mede afhankelijk van het marktconforme dga-salaris.

Extra kosten en overwegingen

Het oprichten van een BV brengt enkele extra lasten met zich mee. Zo moet je een notaris inschakelen en kunnen er extra kosten zijn voor correcte afstemming met de Belastingdienst voor wat betreft de omzetting. Je administratie verdient extra aandacht, aangezien een BV meer verplichtingen en een complexere boekhouding kent dan een eenmanszaak. Overweeg dus zorgvuldig of de voordelen van een BV voor jouw situatie opwegen tegen de extra kosten en verplichtingen. 

Move Forward met onze specialisten

Voor professioneel advies en begeleiding kun je terecht bij de specialisten van Forward Fiscalisten, bijv. bij Marjon van den Hout. Zij helpt je bij het maken van de juiste keuze(s) en zorgt dat de overstap naar een BV soepel verloopt, o.a. door professionele afstemming met de Belastingdienst. Stuur bij interesse een mail naar info@forwardfiscalisten.nl, je krijgt dan binnen 24 uur een mail met uitleg over de verschillende stappen die we voor jou kunnen begeleiden c.q. oppakken. Ook volgt hierbij direct een transparante kostenindicatie. We werken met reële tarieven en garanderen een toegewijde aanpak. Let’s move Forward!

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Freek van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×