Op 2 oktober heeft de EU eindelijk overeenstemming bereikt over het verlaagde btw-tarief op digitale publicaties. De Europese Commissie had dit al in 2016 voorgesteld, maar de onderhandelingen daarover duurden erg lang door een conflict tussen Frankrijk en Tsjechië. Gevolg is dat het btw-tarief op digitale publicaties in Nederland omlaag kan. Op grond van het huidige voorstel wordt het btw-tarief op e-boeken, – tijdschriften en -kranten hetzelfde als op papieren publicaties. In Nederland geldt voor digitale publicaties nu het hoge btw-tarief van 21%. Voor papieren drukwerk, zoals boeken, tijdschriften en dagbladen, geldt het echter het lage btw-tarief van nu nog 6% (vanaf 1 januari 2019 9%).

Papieren en digitale publicatie tegen verlaagd btw-tarief

Met dit akkoord wordt het verlaagde btw-tarief mogelijk voor alle boeken, kranten en tijdschriften (inclusief brochures, folders en soortgelijk drukwerk, kinderboeken, prenten-, teken- en kleurboeken, gedrukte of geschreven muziekpartituren en kaarten) ongeacht of het een papieren of digitale publicatie betreft. Uitzonderingen gelden voor publicaties die uitsluitend of hoofdzakelijk reclamemateriaal bevatten of publicaties die uitsluitend of hoofdzakelijk bestaan uit muziek of video vallen onder het normale btw-tarief van 21%. Nederland is al langer voorstander van gelijke behandeling van e-publicaties met papieren versies. De verwachting is dan ook dat het kabinet, snel nadat het Europese voorstel is aangenomen, met een voorstel komt om de Nederlandse regelgeving op dit punt aan te passen.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een modern fiscaal advieskantoor dat organisaties en ondernemers op effectieve wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Ontdekken welke fiscale kansen wij voor u verzilveren? Neem dan contact op met Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

 

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Freek van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×