Het is nogal wat om alle coronamaatregelen voor ondernemers goed bij te houden. Voor diegenen die door de bomen het bos even niet meer zien, zetten wij in korte blogs de huidige maatregelen per onderdeel voor jou als ondernemer, directeur of manager kraakhelder uiteen. Inclusief tips. In dit deel:

Zelfstandige ondernemers (IB): urencriterium 

Als ondernemer heb je, als voldaan wordt aan het urencriterium, recht op een aantal gunstige belastingfaciliteiten. Het urencriterium geldt onder andere voor de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve. Een van de voorwaarden om te voldoen aan het urencriterium is dat tenminste 1.225 uren per jaar aan de onderneming(en) wordt  besteed. Zonder vakanties is dit gemiddeld ongeveer 24 uur per week. Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een lager urencriterium, namelijk 800 uren per jaar (gemiddeld 15,5 uren per week zonder vakantie). 

Nieuwe maatregel 

Door de coronacrisis zijn veel ondernemers genoodzaakt hun bedrijf (tijdelijk) te sluiten of hebben zij geen opdrachten meer. Hierdoor zou het voldoen aan het urencriterium in gevaar kunnen komen en zou het recht op de belastingfaciliteiten verloren kunnen gaan. Om dat te voorkomen zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020 vanuit gaan, dat ondernemers toch minimaal 24 uur per week hebben besteed aan hun onderneming. Voor starters bij arbeidsongeschiktheid wordt uitgegaan van minimaal 16 uur per week. 

Seizoensgebonden ondernemers 

Wanneer de piek van de uren voor seizoensgebonden ondernemers valt in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020, geldt een aanvullende regeling. Er wordt bij seizoensgebonden ondernemers vanuit gegaan dat zij hetzelfde aantal uren in deze periode hebben besteed in deze periode als in andere jaren.  Op basis van de administratie van het voorgaand jaar kan de ondernemer inschatten hoeveel uren hij aan de onderneming heeft besteed in de periode van 1 maart 2019 tot en met 31 augustus 2019. Daarmee kan dan worden beoordeeld of ook voor 2020 aan de urennorm wordt  voldaan.  

Urenadministratie 

Met de versoepeling van het urencriterium zullen ondernemers, die normaliter voldoen aan het urencriterium, ook in 2020 hieraan blijven voldoen. Dus ook als zij, ondanks de coronacrisis,  in de genoemde periode weinig of geen uren aan de onderneming besteden. 

De precieze uitwerking van de maatregel zal nog bekend worden gemaakt in een beleidsbesluit. Wij raden alle ondernemers/zelfstandigen aan om een overzicht bij te houden van de uren die aan de onderneming worden besteed. Zeker omdat niet bekend is hoelang de coronacrisis zal duren.  Voor het urencriterium tellen alle ‘zakelijke’ uren mee. Zaken zoals woon-werk verkeer, het lezen van vakliteratuur, acquisitie, het bijhouden van de boekhouding en het doen van zakelijke inkopen mogen allen meegerekend worden voor het urencriterium. 

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij helpen je o.a. verder met bovengenoemde coronamaatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven. Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij vele bedrijven voor professionele en onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Joep Korsten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×