Het is nogal wat om alle coronamaatregelen voor ondernemers goed bij te houden. Voor diegenen die door de bomen het bos even niet meer zien, zetten wij in korte blogs de huidige maatregelen per onderdeel voor jou als ondernemer, directeur of manager kraakhelder uiteen. Inclusief tips. In dit deel:

Verzoek om deblokkering G-rekening tijdens Coronacrisis. 

Voor ondernemers met een g-rekening is, naast het uitstel van betaling van belastingen, recent een aanvullende maatregel getroffen. Naast de bestaande mogelijkheid voor het deblokkeren van overschotten, is het nu ook mogelijk om de g-rekening vrij te geven ter hoogte van het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend voor loonheffingen en btw. Hierdoor worden dezelfde liquiditeitsvoordelen verkregen als ondernemers zonder g-rekening. 

Instructie

Een instructie voor het aanvragen van de (aanvullende) deblokkering is op de website van de Belastingdienst geplaatst. Na ontvangst van de naheffingsaanslagen loonheffing en btw zal eerst uitstel van betaling moeten worden aangevraagd voor de loonheffingen en btw. Daarna kan het verzoek om deblokkering worden ingediend met het formulier “Verzoek deblokkering g-rekening”. De Belastingdienst streeft ernaar binnen vier weken te beslissen op het verzoek. Bij een positieve beslissing geeft de Belastingdienst ook aan hoe het bedrag wordt uitbetaald. Door de oplopende behandeltijden kan de behandeling van het verzoek wel wat langer duren dan gebruikelijk. 

NB. de Belastingdienst zal in voorkomende gevallen toetsen in hoeverre het verzoek terecht wordt gedaan, het is derhalve van groot belang om niet lichtvaardig om te gaan met dergelijke verzoeken en ervoor te zorgen dat er een goede onderbouwing licht van de betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. 

Is deblokkering een risico voor de inlener? 

De g-rekening is bedoeld voor bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren in Nederland. Een bedrijf dat het personeel inleent kan aansprakelijk worden gehouden voor de loonheffingen en/of btw die is verschuldigd als gevolg van de werkzaamheden die worden verricht. Dit risico kan worden beperkt doordat de inlener een deel van de werkzaamheden te betalen op de g-rekening.  

De deblokkeringsregeling is alleen van toepassing op de houder van de g-rekening, waarbij de inlener nog steeds conform de opdrachtovereenkomst een deel van de werkzaamheden kan betalen op de g-rekening en daarmee haar risico op aansprakelijkheid beperkt. Mocht de inlener eveneens in betalingsproblemen verkeren, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de aansprakelijkheidsrisico’s, immers voor de inlener is het wel noodzakelijk dat zij kan aantonen te hebben gestort op de g-rekening! 

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij helpen je o.a. verder met bovengenoemde coronamaatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven. Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij vele bedrijven voor professionele en onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Joep Korsten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×