Het is nogal wat om alle coronamaatregelen voor ondernemers goed bij te houden. Voor diegenen die door de bomen het bos even niet meer zien, zetten wij in korte blogs de huidige maatregelen per onderdeel voor jou als ondernemer, directeur of manager kraakhelder uiteen. Inclusief tips. In dit deel:

Uitstel van betaling voor belastingschulden 

De coronacrisis houdt ons inmiddels dagelijks bezig en trekt een zware wissel op vele ondernemingen. In verschillende stappen is er inmiddels beleid ontwikkelt om voorlopig uitstel van betaling te krijgen op de meeste belastingsoorten. Voor de korte termijn en, indien nodig, voor de langere termijn. 

Uitstel korter dan 3 maanden 

Het verkrijgen van uitstel is geen vanzelfsprekendheid en onze overheid wil ook niet dat het uitstel ‘zomaar’ wordt verkregen. Het probleem is echter dat daar de nodige administratieve eisen voor gelden en bedrijven zich juist nu moeten richten op het regelen van vele andere zaken.  Voor een periode van 3 maanden is tijd gekocht, middels een zeer robuuste regeling voor vijf belastingsoorten (IB, Zvw, VPBLH en BTW). 

  • Zodra sprake is van een (naheffings)aanslag is kan ineens uitstel worden gevraagd voor de genoemde vijf belastingsoorten; 
  • Aanvragen kan online of per brief; 
  • Invorderingsmaatregelen worden direct stopgezet overeenkomstig de gevraagde termijn; 
  • Inhoudelijke beoordeling van het uitstel vindt eventueel pas na 3 maanden plaats. 

NB Indien een aanslag wordt ontvangen voor een andere belastingsoort, dan moet daar apart uitstel voor worden gevraagd. 

Uitstel langer dan 3 maanden 

Mogelijk is langer uitstel noodzakelijk, omdat de coronacrisis een langdurig effect zal hebben op de cashflow. In dat geval is het noodzakelijk om hier schriftelijk om te verzoeken en daarbij voldoende inzicht te verstrekken aan de belastingdienst. Wordt om uitstel verzocht voor een totale belastingschuld van Euro 20.000 of hoger, dan is daarbij een verklaring van een derde-deskundige nodig, die onder andere door Forward Fiscalisten kan worden verstrekt. 

De toetsing door de derde-deskundige dient tenminste te voldoen aan de volgende criteria: 

  • Werkelijke betalingsproblemen per het moment van verzoek of op korte termijn; 
  • Betalingsproblemen ontstaan als gevolg van de coronacrisis; 
  • Een beoordeling van de liquiditeitsprognose aan de hand van bekende feiten en omstandigheden. 

Het is mogelijk om eerst aan te melden voor de versoepelde uitstelregeling van 3 maanden, teneinde tijd te winnen om te zien wat de coronacrisis voor effect heeft op de cashflow. Mocht tijdens deze periode blijken dat langer uitstel nodig is, dan kan daar alsnog op een later moment om worden gevraagd. Uiteraard is het dan wel belangrijk om te zorgen voor een goede onderbouwing van het gevraagde uitstel. Forward Fiscalisten ondersteund haar klanten bij de aanvraag van beide vormen van uitstel, zodat de informatie op juiste wijze bij de belastingdienst terecht komt en de processen op efficiënte wijze verlopen. 

Betalingsregeling

Totdat de Belastingdienst op het uitstelverzoek heeft beslist is sowieso sprake van uitstel van betaling. Daarnaast is het mogelijk om met de Belastingdienst een betalingsregeling overeen te komen waaraan geen maximumtermijn zal worden gesteld, zoals in het reguliere uitstelbeleid. 

NB we staan allemaal onder grote druk en we staan klaar om het samen met u op te lossen. Overeenkomstig vraagt onze overheid om gebruik te maken van de geboden regelingen waar ze voor zijn bedoeld. We kijken graag met u naar de mogelijkheden van het betalingsuitstel alsmede de overige regelingen. Tevens verwijzen we u graag naar onze business partners ten aanzien van de niet-fiscale regelingen.  

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij helpen je o.a. verder met bovengenoemde coronamaatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven. Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij vele bedrijven voor professionele en onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Paul van den Tillaart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×