Het is nogal wat om alle coronamaatregelen voor ondernemers goed bij te houden. Voor diegenen die door de bomen het bos even niet meer zien, zetten wij in korte blogs de huidige maatregelen per onderdeel voor jou als ondernemer, directeur of manager kraakhelder uiteen. Inclusief tips. In dit deel:

Versoepelingen aflossingsverplichting eigenwoningschuld 

Inleiding 

Kredietverstrekkers zoals banken willen klanten de mogelijkheid bieden een betaalpauze van rente en aflossing aan te gaan voor maximaal zes maanden, als zij tijdens de coronacrisis tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.  

Voor hypotheken die op of na 1 januari 2013 zijn afgesloten in verband met de eigen woning en waarvoor de  fiscale aflossingseis geldt, bestaat alleen recht op renteaftrek indien de hypotheek in maandelijkse termijnen wordt afgelost. Indien op enig moment een achterstand in de aflossing wordt opgelopen, dient de aflossingsachterstand uiterlijk in het kalenderjaar daarop te zijn ingehaald om renteaftrek te behouden. 

Versoepelingen 

Om mogelijke problemen van een aflossingsachterstand te voorkomen, komt de overheid met een nieuw beleidsbesluit waarin twee goedkeuringen zijn opgenomen. 

De aflossingsachterstand die in 2020 wordt opgelopen hoeft niet uiterlijk 31 december 2021 te worden ingehaald als: 

  • een nieuw aflossingsschema wordt overeengekomen waarin de aflossingsachterstand wordt ingehaald gedurende de resterende looptijd van de hypotheeklening; of  
  • de resterende lening wordt gesplitst in een gedeelte waarvoor het huidige aflossingsschema geldt en een gedeelte voor de achterstallige aflossingen. Hierdoor hoeft de maximale zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd, maar kan dit ook apart binnen bijvoorbeeld vijf jaar worden ingelopen. 

De bovenstaande versoepelingen geldt voor belastingplichtigen die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden of hebben gemeld bij hun kredietverstrekker en met hun kredietverstrekker een betaalpauze overeenkomen van maximaal zes maanden. Deze betaalpauze moet uiterlijk op 1 juli 2020 ingaan. In sommige gevallen kunnen de versoepelingen ook gelden voor betalingspauzes die reeds op 12 maart 2020 al bestonden. 

Rente 

Behalve aflossing is ook rente verschuldigd aan de kredietverstrekker. Er bestaat alleen recht op renteaftrek in de aangifte inkomstenbelasting als de rente ook daadwerkelijk is betaald of rentedragend schuldig is gebleven.  

Eigenwoningschuld bij de eigen BV 

De bovenstaande versoepelingen gelden niet voor leningen die zijn afgesloten bij de eigen BV. De overheid is zich nog aan het beraden of dit nog moet worden aangepast. 

Slot 

Onlangs is het beleidsbesluit verschenen met de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de bovenstaande versoepelingen. Mocht u hierover nadere informatie nodig hebben dan kunt u contact met ons opnemen.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/04/24/kamerbrief-over-aanvullende-fiscale-maatregelen-in-verband-met-coronacrisis

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij helpen je o.a. verder met bovengenoemde coronamaatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven. Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij vele bedrijven voor professionele en onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Theo Frunt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×