Het is nogal wat om alle coronamaatregelen voor ondernemers goed bij te houden. Voor diegenen die door de bomen het bos even niet meer zien, zetten wij in korte blogs de huidige maatregelen per onderdeel voor jou als ondernemer, directeur of manager kraakhelder uiteen. Inclusief tips. In dit deel:

Excessief lenen DGA bij zijn vennootschap. 

Begin maart 2019 al presenteerde het kabinet via een internetconsultatie een conceptwetsvoorstel dat lenen bij de eigen vennootschap (voor het gemak gaan we uit van een B.V.) onaantrekkelijk zal gaan maken. Het officiële wetsvoorstel zou in maart 2020 naar de Tweede Kamer worden gestuurd en vervolgens per 1 januari 2022 in werking moeten treden. Als gevolg van de Coronacrisis is besloten om de inwerkingtreding een jaar uit te stellen tot 1 januari 2023. Dga’s hebben zo meer tijd, tot eind 2023, om zich voor te bereiden en schulden aan de eigen B.V. die hoger zijn dan € 500.000 af te lossen. 

Doordat een DGA op gunstige wijze kan lenen bij haar eigen B.V. zou sprake zijn van een oneerlijk voordeel ten opzichte van een burgers zonder eigen B.V. De DGA kan middels het lenen in privé beschikken over middelen die niet als dividend of als loon zijn uitgekeerd. Zo zou er door DGA’s voor een totaal bedrag van € 55 miljard zijn geleend bij de eigen B.V., hetgeen macro-economisch onwenselijk wordt geacht. 

Hoe komen de voorgestelde maatregelen eruit te zien? 

  • Heeft een aanmerkelijkbelanghouder samen met zijn of haar fiscale partner aan het eind van een kalenderjaar in totaal meer dan € 500.000 aan schulden bij zijn of haar B.V.? Dan wordt het meerdere als fictief inkomen in box 2 bij hem of haar belast. 

Let op, in het voorstel wordt geen onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en fiscaal partners, waardoor fiscaal partners samen de drempel van € 500.000 zullen delen. 

  • Bovenmatige schulden die (klein)kinderen en (groot)ouders hebben bij de B.V. van de aanmerkelijkbelanghouder of zijn/haar partner tellen mee. Voor iedere verbonden persoon geldt daarbij een eigen grens van € 500.000. 
  • Eigenwoningschulden in box 1 tellen onder bepaalde voorwaarden niet mee voor het totaalbedrag van € 500.000. Ook eigenwoningschulden die verbonden personen bij de B.V. zijn aangegaan blijven onder voorwaarden buiten de regeling. 
  • De maatregel heeft uitsluitend gevolgen voor de belastingheffing in box 2. Civielrechtelijk blijft de lening gewoon bestaan. Rente- en aflossingsverplichtingen blijven in stand. De rente blijft als bestanddeel van de winst in de B.V. belastbaar. Valt de schuld in box 3, dan verlaagt deze nog steeds de rendementsgrondslag. 

Op dit moment is het nog de vraag hoe de uiteindelijke regeling eruit zal zien, echter in grove lijnen zal het framework zijn, zoals hiervoor verwoord. Zo zit er in het huidige wetsvoorstel nog een potentiële, echter het is de verwachting dat dit nog zal worden opgelost. 

NB. het blijft ook erg belangrijk om te blijven zorgen voor een fiscaal geaccepteerde financieringsstructuur tussen DGA en de rechtspersonen, alsmede verbonden rechtspersonen onderling. 

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij helpen je o.a. verder met bovengenoemde coronamaatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven. Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij vele bedrijven voor professionele en onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Joep Korsten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×