Geen btw op levering van mondkapjes

Vanaf 1 juni 2020 is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Om deze reden geldt een tijdelijke goedkeuring dat geen btw wordt geheven op de levering van mondkapjes. Dit geldt zowel medische als niet-medische mondkapjes. De goedkeuring werkt als een btw-nultarief dus de regeling heeft geen gevolgen voor het recht op btw-aftrek bij de leverancier.

Deze goedkeuring kan worden toegepast met ingang van 25 mei 2020 en geldt tot 1 september 2020.

Uitstel van betaling btw 1e kwartaal 2020

Deze week ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte over het 1e kwartaal 2020. Omdat veel ondernemers vanwege de coronacrisis uitstel willen vragen en daarom deze btw-aangifte nog niet hebben betaald, ontvangen meer ondernemers dan normaal een naheffingsaanslag.

Na ontvangst van de naheffingsaanslag kunnen ondernemers bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor 3 maanden. Op de naheffingsaanslag kan ook een boete voor te laat betalen zijn vermeld. Toegezegd is dat de Belastingdienst de opgelegde verzuimboete zal vernietigen. Deze boete hoeft dus niet betaald te worden en er hoeft ook geen bezwaar tegen de boete te worden gemaakt.

Voorstel tot uitstel nieuwe Europese regels btw e-commerce

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de inwerkingtreding van de nieuwe btw-regels voor e-commerce (waaronder de afstandsverkopen) met 6 maanden uit te stellen. Volgens dit nieuwe voorstel zullen de nieuwe regels pas vanaf 1 juli 2021 van toepassing zijn in plaats van 1 januari 2021, waardoor de lidstaten en de ondernemingen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe btw-regels voor de elektronische handel. Het besluit tot uitstel moet nog wel worden goedgekeurd door de ECOFIN Raad.

Uitstel van de inwerkingtreding betekent ook dat de toegang tot het éénloket-systeem, dat per 1 oktober 2020 toegang zou verlenen tot het aangifte- en betalingssysteem, met 6 maanden wordt uitgesteld naar 1 april 2021.

Een kritisch vergelijk met Forward Fiscalisten

We gaan graag het gesprek aan over de voordelen die we jou bieden t.o.v. je huidige situatie (virtueel of aan tafel). Met gespecialiseerde fiscale teams verzorgen we bij honderden bedrijven en organisaties professionele onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek. Wil je binnen 24 uur vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdek je hier, inclusief onze kernwaardes. Onze belastingadviseurs staan 100% voor je klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×