Eind december 2020 heeft het ministerie van Financiën de fiscale coronamaatregelen met betrekking tot de uitleen van zorgpersoneel verlengd tot en met 31 maart 2021. Het btw-nultarief op mondkapjes is ook verlengd tot en met 31 maart 2021. Verder geldt met terugwerkende kracht vanaf 21 december 2020 tot en met 31 maart 2021 het btw-nultarief voor COVID-19-vaccins en -testkits. De maatregelen met betrekking tot de terbeschikkingstelling van medische hulpgoederen die gelden tot 31 december 2020 zijn niet verlengd.

0% btw op coronavaccins en -testkits

Vanaf 21 december 2020 tot en met 31 maart 2021 geldt een btw-tarief van 0% voor:

  • het leveren van coronavaccins
  • het inenten met deze vaccins
  • het leveren van coronatestkits
  • het testen met deze testkits

9% btw voor online sportlessen van sportscholen tijdelijk weer van toepassing

Sportscholen zijn vanaf 16 december 2020 weer gesloten. Het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 9% op online sportlessen is daarom nu weer van toepassing. Dit verlaagde btw-tarief voor online sportlessen geldt van 18 december 2020 tot 19 januari 2021.

Uitlenen zorgpersoneel tijdelijk zonder btw

Vanwege de coronacrisis wordt meer zorgpersoneel in- en uitgeleend, zowel door zorginstellingen, maar ook door andere bedrijven zoals uitzendbureaus. Het uitlenen van personeel is normaal gesproken belast met btw. Om te voorkomen dat de btw-regels voor het uitlenen van personeel leiden tot extra administratieve lasten, blijft het uitlenen van zorgpersoneel in de periode van 16 maart 2020 tot en met 31 maart 2021 buiten de heffing van btw.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • de goedkeuring geldt alleen voor zorgpersoneel: personeel dat wordt ingezet voor het verzorgen en verplegen van personen in zorginstellingen. Het gaat daarbij niet om de opleiding of achtergrond van de medewerker. Dit betekent dat ook het uitlenen van bijvoorbeeld horecapersoneel onder de tijdelijke goedkeuring kan vallen
  • De inlener is een zorginstelling of zorginrichting die een in het Beleidsbesluit van 14 april 2020 genoemde btw-vrijstelling toepast.
  • De uitlener vermeldt op de factuur dat gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring en legt de gegevens die betrekking hebben op de toepassing van deze goedkeuring vast in de administratie.
  • De uitlener mag alleen de brutoloonkosten in rekening brengen aan de inlener, eventueel verhoogd met een administratieve kostenvergoeding van maximaal 5%.
  • Er mag met het uitlenen van personeel geen winst worden beoogd of gemaakt.

Deze goedkeuring heeft géén invloed op het recht op btw-aftrek van de uitlener.

Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei

Sinds 25 mei 2020 is over de levering van mondkapjes geen btw verschuldigd. Deze maatregel is ook verlengd tot en met 31 maart 2021. Verkopers van mondkapjes kunnen de btw op de kosten blijven aftrekken.

2021 fiscaal sterk starten en kennismaken met Forward Fiscalisten?

We gaan graag het gesprek aan over de voordelen die we het bedrijfsleven fiscaal bieden (virtueel of aan tafel). Met gespecialiseerde fiscale teams zorgen we bij honderden bedrijven, organisaties en DGA’s voor professionele onafhankelijke fiscale advisering én implementatie. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek. Wil je binnen 48 uur vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur een mail naar info@forwardfiscalisten.nl of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdek je hier, inclusief kernwaardes. Onze specialisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×