Vorige week is het wetsvoorstel voor de wijziging van btw-heffing op grensoverschrijdende internetverkopen van goederen en diensten aangenomen door de Tweede Kamer. Op grond van de huidige regels is de levering van goederen aan particulieren in een ander EU-land, de afstandsverkopen, belast met Nederlandse btw, tenzij een drempelbedrag in een bepaald land wordt overschreden wordt overschreden. In de meeste EU-landen is deze drempel € 35.000 of € 100.000. Bij overschrijding van deze drempel, moet de leverancier het btw-tarief van het land van bestemming berekenen en heeft daardoor een btw-nummer nodig in dat land.

Wijzigingen per 2021

Met ingang van 1 juli 2021 veranderen de btw-regels voor afstandsverkopen binnen de EU op drie belangrijke punten:

  • Het drempelbedrag per EU-land vervalt. Ondernemers zijn over alle afstandsverkopen B2C naar andere EU-landen btw verschuldigd in het land van aankomst van de goederen.
  • De ondernemer hoeft geen lokale btw-aangiften te doen in het land van bestemming, maar kan de verschuldigde btw aangeven met een speciale btw-aangifte (OSS-aangifte; One Stop Shop-aangifte) in het EU-land waar hij is gevestigd. Dit eigen EU-land zorgt dat de btw-aangifte en betaling naar het land waar de btw is verschuldigd wordt gestuurd.
  • Er is een vereenvoudiging voor kleine e-commerce ondernemers. Indien zij in één land zijn gevestigd en per jaar niet meer dan € 10.000 aan afstandsverkopen en digitale diensten aan particulieren verrichten, mogen deze ondernemers btw berekenen van het land van vertrek van de goederen.

Per 1 april 2021 kunnen ondernemers zich aanmelden voor deze nieuwe btw-aangifte.

Wanneer uw onderneming goederen levert aan particulieren in andere EU-landen, is het aan te raden tijdig te bekijken wat de gevolgen zijn voor uw onderneming van deze wijzigingen, zoals het aanpassen van de btw-tarieven, de wijze van factureren, vermelding van btw op orderbevestigingen, etc.

Kennismaking met Forward Fiscalisten

Wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Onze belastingadviseurs staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×