Dit jaar hebben bedrijven de mogelijkheid om gebruik te maken van een gunstige belastingregeling waardoor men willekeurig kan afschrijven op aangewezen nieuwe bedrijfsmiddelen. Deze regeling biedt de mogelijkheid om maximaal 50% van de aanschaffings- of voortbrengingskosten van deze bedrijfsmiddelen af te trekken van de fiscale winst. Deze regeling is aangekondigd in de Eindejaarsregeling 2022. Het doel van deze regeling is om bedrijven aan te moedigen om te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen wat de economische groei en ontwikkeling stimuleert. Maar wat betekent deze regeling voor jouw bedrijf? 

Voorwaarden van de afschrijvingsregeling

Om in aanmerking te komen voor deze willekeurige afschrijvingsregeling moet je als bedrijf aan enkele voorwaarden voldoen. Wij hebben deze voor je op een rijtje gezet: 

  • De verplichting tot aanschaffing van de bedrijfsmiddelen moet in 2023 zijn aangegaan of de voortbrengingskosten moeten in hetzelfde jaar zijn gemaakt;
  • De betreffende bedrijfsmiddelen dienen nieuw te zijn en mogen nog niet eerder in gebruik zijn genomen;
  • Het bedrijfsmiddel moet in gebruik worden genomen vóór 1 januari 2026;
  • Er gelden uitzonderingen voor bepaalde bedrijfsmiddelen die niet in aanmerking komen voor deze regeling.

Impact op boekwaarden en belastinglatentie

Het toepassen van deze willekeurige afschrijvingsregeling kan resulteren in tijdelijke verschillen tussen de commerciële boekwaarde en de fiscale boekwaarde van de betreffende bedrijfsmiddelen. Dit kan leiden tot belastinglatentie, wat betekent dat belastingverplichtingen in de toekomst moeten worden opgenomen om deze verschillen te verrekenen.

Kennismaken met Forward Fiscalisten? 

Kortom, door willekeurig af te schrijven kun je in 2023 belasting besparen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt na het lezen van deze blog. Behoefte aan fiscaal advies om te kijken wat voor jouw bedrijf de mogelijkheden zijn? Neem contact op met één van onze belastingadviseurs of stuur een e-mail naar info@forwardfiscalisten.nl. Ons team met fiscale specialisten staat voor jou klaar, iedere dag opnieuw. 

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Freek van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×