Per 1 januari 2019 wijzigt de btw-regeling voor vouchers

Vanaf die datum moet onderscheid worden gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik, waarbij de plaats, de aard en het btw-tarief van de prestatie op het moment van uitgifte van de voucher vaststaat (bijvoorbeeld: een bioscoopbon) en vouchers voor meervoudig gebruik, dit zijn alle andere vouchers. Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik moet al op het moment van verkoop van het voucher btw worden afgedragen. Voor meervoudige vouchers geldt dat pas btw is verschuldigd op het moment dat het voucher wordt ingewisseld voort een product of dienst.

Cadeaubon

Een ander gevolg is dat bijvoorbeeld een cadeaubon niet langer als een van btw-vrijgestelde waardepapier worden gezien waardoor recht op btw-aftrek ontstaat op de kosten ervan. Deze wijziging heeft ook gevolgen voor de btw-heffing op waardebonnen en spaarzegels. Vorige week is een besluit gepubliceerd over de wijzigingen in de btw-regeling voor waardebonnen per 1 januari 2019, omdat sommige waardebonnen onder de nieuwe regels voor vouchers gaan vallen. In de huidige btw-wetgeving zijn regels opgenomen voor waardebonnen en zegels. De regels voor koopzegels die kunnen worden ingewisseld tegen geld, wijzigen niet. De regels voor waardebonnen en zegels die kunnen worden ingewisseld tegen goederen of diensten wijzigen wel. In de nieuwe regels wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen zegels die ingewisseld kunnen worden zonder bijbetaling en zegels die ingewisseld kunnen worden met verplichte bijbetaling.

Waardebonnen

Indien de zegels enkel ingewisseld kunnen worden met verplichte bijbetaling, vallen de zegels niet onder de btw-regels voor vouchers maar onder de aparte regels voor waardebonnen. Bij de verstrekking van de zegels is geen btw verschuldigd. Pas bij inwisseling van de waardebonnen/zegels tegen goederen en diensten is btw verschuldigd over de vergoeding die bestaat uit het bedrag dat wordt bijbetaald (excl. btw), en het bedrag dat is betaald voor de aanschaf van de zegels (excl. btw). Zegels en waardebonnen die alleen kunnen worden ingewisseld zonder bijbetaling, vallen onder de nieuwe regels voor vouchers. Voor zegels die zowel met als zonder bijbetaling kunnen worden ingewisseld, wordt gekeken naar de feitelijke inwisseling, dus met of zonder bijbetaling. Afhankelijk van inwisseling met of zonder bijbetaling, zijn de btw-regels voor vouchers van toepassing (zonder bijbetaling) of de regels voor waardebonnen/zegels (met bijbetaling).

Indien u waardebonnen/zegels verstrekt, is het aan te raden na te gaan onder welke btw-regels deze zegels en waardebonnen na 1 januari 2019 vallen. De juiste btw-behandeling kan dan ook tijdig in uw administratieve systeem worden aangepast. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een modern fiscaal advieskantoor dat organisaties en ondernemers op effectieve wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Ontdekken welke fiscale kansen wij voor u verzilveren? Neem dan contact op met Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×