Deze maand heeft de Duitse regering ingestemd met een nieuwe wet om btw van buitenlandse internethandelaren te innen. Deze webshops maken veelal gebruik van onlineplatformen, zoals Amazon en eBay. De platformen worden op basis van de nieuwe regels aansprakelijk gesteld voor de btw-afdracht van de webshops wanneer de webshops deze btw zelf niet afdragen.

Afstandsverkopen

Voor webshops geldt de regeling voor afstandsverkopen. Webwinkels moeten in eerste instantie btw in rekening brengen van het land van verzending van de goederen. Als bij de verkoop van goederen aan particulieren in de EU het drempelbedrag voor afstandsverkopen wordt overschreden, is btw verschuldigd in het land waar de particuliere afnemer is gevestigd. Deze drempelbedragen zijn per EU-land afzonderlijk vastgesteld. Gevolg is dat de webwinkel in meerdere landen een btw-nummer moet aanvragen en btw-aangifte moet indienen. In de praktijk komt het vaak voor dat buitenlandse webshops wel btw over verkopen in een bepaald land in rekening brengen maar niet afdragen aan de Belastingdienst in dat land.

MOSS

De brancheorganisatie van webwinkels in Nederland zijn voorstander van vergelijkbare regels in Nederland, omdat blijkt dat Nederlandse webwinkels wel btw afdragen en buitenlandse webwinkels niet altijd. Het ministerie van Financiën heeft echter laten weten dat het kabinet geen plannen heeft om vooruitlopend op de nieuwe Europese regeling over btw-afdracht per 1 januari 2021 maatregelen te nemen. Deze nieuwe Europese regeling houdt in dat webshops hun btw-afdracht voor de gehele EU kunnen aangeven via één EU-land (het land van vestiging), de zogenoemde mini one-stop shop (MOSS) regeling. Deze regeling geldt nu al voor digitale e-commerce diensten, maar nog niet voor de verkoop van goederen.

Algemene drempel

De drempelbedragen per land zullen worden afgeschaft, er zal enkel nog een algemene drempel van 10.000 euro zal gelden, zodat bij verkopen voor kleinere bedragen de btw van het land van vestiging in rekening mag worden gebracht. Een Nederlandse webwinkel die veel verkoopt aan particulieren in andere EU-landen en op dit moment de drempelbedragen overschrijdt, kan de btw die in andere EU-landen is verschuldigde vanaf 2021 dus aangeven via de Nederlandse Belastingdienst. Wel geldt nog steeds dat het btw-tarief van het land van de particuliere afnemer van toepassing is.

Wie zijn wij?

Forward Fiscalisten is een modern fiscaal advieskantoor dat organisaties en ondernemers op effectieve wijze deskundig adviseert bij (complexe) fiscale vraagstukken. Onze ervaren fiscalisten hebben een Big4 achtergrond, werken met korte communicatielijnen en 100% betrokkenheid. En dat tegen reële tarieven. Ontdekken welke fiscale kansen wij voor u verzilveren? Neem dan contact op met Freek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×