Vorige week vrijdag heeft het Duitse kabinet het voorstel tot tijdelijke verlaging van het Duitse btw-tarief goedgekeurd. De Duitse btw-tarieven zullen omlaag gaan van 19% naar 16% en van 7% naar 5%. Deze tijdelijke verlaging zal gelden van 1 juli tot 31 december 2020.

De maatregel is onderdeel van een breder pakket aan fiscale maatregelen en heeft tot doel de consumentenvraag te stimuleren om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De exacte regeling is nog niet bekend, maar de verwachting is dat wordt aangesloten bij het tijdstip van een levering of dienst en niet zozeer bij de betaling ervan. Dit is anders bij toepassing van het kasstelsel door bijvoorbeeld winkeliers. Ook voor bouwprojecten zal naar verwachting gelden dat de datum van oplevering van het bouwwerk leidend is. Voor winkels lijkt het dat zij de prijzen niet hoeven aan te passen, zij mogen het lagere btw-tarief bij de kassa verrekenen.

Restaurants

Voor restaurants gelden aparte maatregelen, voor dranken gaat het btw-tarief in de periode 1 juli tot 31 december 2020 van 19% naar 16%. Vanaf 1 januari 2021 geldt voor dranken weer het tarief van 19%. Voor etenswaren verstrekt door restaurants en cateringbedrijven, geldt van 1 juli tot 31 december 2020 het verlaagde btw-tarief van 5%. Van 1 januari tot 30 juni 2021 geldt het verlaagde tarief van 7% en vanaf 1 juli 2021 vallen ook etenswaren in restaurants weer onder het normale btw-tarief van 19%. Omdat de wijziging op korte termijn plaatsvindt, moet het btw-tarief voor verkopen in Duitsland snel worden aanpast in uw administratieve systeem wanneer u prestaties in Duitsland verricht.

Voor specifieke vragen over bijvoorbeeld aanbetalingen, vouchers, doorlopende prestaties als lease, huur, etc. kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Een kritisch vergelijk met Forward Fiscalisten

We gaan graag het gesprek aan over de voordelen die we jou bieden t.o.v. je huidige situatie (virtueel of aan tafel). Met gespecialiseerde fiscale teams verzorgen we bij honderden bedrijven en organisaties professionele onafhankelijke fiscale ondersteuning. Onze meerwaarde wordt direct duidelijk in een oriënterend gesprek. Wil je binnen 24 uur vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400. We plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdek je hier, inclusief onze kernwaardes. Onze belastingadviseurs staan 100% voor je klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×