Per 1 januari 2024 wijzigen de regels voor btw-heffing tussen hoofdhuis en vaste inrichting bij een fiscale eenheid btw. Hoofdregel is dat dergelijke transacties niet belast zijn met btw, omdat een hoofdhuis en vaste inrichting voor btw-heffing één ondernemer vormen. Uit rechtspraak van het Europese Hof van Justitie bleek dat hierop een uitzondering geldt als het hoofdhuis of de vaste inrichting onderdeel is van een btw-fiscale eenheid. Reden is dat een fiscale eenheid territoriaal beperkt is, waardoor de btw-band tussen hoofdhuis en vaste inrichting wordt doorgeknipt.

Aanpassing regels per 1 januari 2024

In Nederland geldt tot nu toe nog steeds het beleid dat ook een buitenlandse vaste inrichting of buitenlands hoofdhuis onderdeel uitmaakt van de Nederlandse fiscale eenheid. Onderlinge prestatie tussen hoofdhuis en vaste inrichting zijn op dit moment ook bij een fiscale eenheid situatie niet belast met btw. Dit beleid is echter in strijd met de Europese rechtspraak, daarom worden de regels per 1 januari 2024 aangepast.

Vaste inrichting in een andere lidstaat?

Vanaf 1 januari 2024 zijn ook in Nederland transacties tussen een hoofdhuis of vaste inrichting die onderdeel zijn van een fiscale eenheid btw en haar vaste inrichting of hoofdhuis in een andere lidstaat belast met btw. Deze aanpassing zal met name nadelige gevolgen hebben voor ondernemers die de btw op deze interne prestaties niet (geheel) kunnen aftrekken. De btw op onderlinge prestaties leidt dan tot een extra kostenpost. Indien uw onderneming een vaste inrichting heeft in een andere lidstaat, raden wij aan om  de gevolgen van dit nieuwe beleid voor de btw-positie van zowel uw hoofdhuis als uw vaste inrichting te (laten) beoordelen.

Are you ready to move Forward?

Ontdek in 2022 vrijblijvend onze werkwijze en de fiscale kansen die we voor jou verzilveren. Leg bijvoorbeeld contact met Hans Pieter MulderJoep KorstenPaul van den TillaartFreek van Wijk of één van de andere Forward Fiscalisten (088-1412400). Je kunt ons ook een mail sturen via info@forwardfiscalisten.nl. Wij leggen dan binnen 24 uur contact.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Vera Weekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×