*LAATSTE UPDATE* (19/3/2020)

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft donderdagavond (19/3/2020) bekendgemaakt dat ondernemers direct na hun verzoek drie maanden uitstel van betaling van belasting krijgen. De zogenoemde derdenverklaring is niet meer nodig. Hiermee is het verzoek makkelijker gemaakt. Zodra er verdere details bekend worden zullen wij u hierover nader informeren.

—————————————————————————————————————————————–

In het kader van de coronamaatregelen las u gisteren al ons artikel  Wat betekenen de nieuwe overheidsmaatregelen voor u als ondernemer? op de site van Forward Fiscalisten. De ontwikkelingen rond de coronacrisis volgen elkaar snel op, ons team van specialisten houdt u dan ook regelmatig op de hoogte. We noemen nu:

  • Telefonisch uitstel van betaling voor vier maanden;
  • Nadere invulling bijzonder uitstel van betaling;
  • Melding betalingsonmacht.

Wij kunnen u over ieder genoemd onderwerp nader informeren en hierbij assisteren. Leg bijvoorbeeld direct contact met een van onze specialisten, zoals Hans Pieter Mulder (hanspieter@forwardfiscalisten.nl).

Telefonisch uitstel van betaling voor vier maanden

U kunt telefonisch via de Belastingtelefoon vier maanden uitstel krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag als u minimaal voldoet aan alle volgende voorwaarden (ontleend aan de website van de Belastingdienst):

  • U hebt eerder altijd op tijd aangifte gedaan;
  • U hebt niet eerder voor deze aanslag of voor andere openstaande aanslagen uitstel van betaling gekregen vanwege betalingsproblemen of vanwege de verrekening met een belastingteruggaaf;
  • Uw totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000, hierbij telt niet mee: een belastingschuld waartegen u bezwaar hebt gemaakt en waarvoor u uitstel van betaling hebt gekregen;
  • U hebt geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel hebt gekregen;
  • Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2020 met een datum vóór 1 november 2020;
  • U kunt alleen kort telefonisch uitstel van betaling krijgen voor een (naheffings-)aanslag. Voorbeeld: u doet btw-aangifte, maar kan de aangifte niet direct betalen. Vraag dan pas uitstel van betaling nadat u van de Belastingdienst een naheffingsaanslag hebt ontvangen.

(Groot) nadeel van deze regeling is dat u na het verkrijgen van uitstel van betaling voor vier maanden u geen aanspraak meer maakt op een andere (aanvullende) betalingsregeling aangaande de betreffende aanslag.

Nadere invulling bijzonder uitstel van betaling

U kunt alleen uitstel van betaling aanvragen voor belastingaanslagen die geformaliseerd zijn. Dat wil zeggen dat u geen uitstel kunt aanvragen voor de op aangifte verschuldigde loon- en omzetbelasting. U moet in dat geval wachten totdat de Inspecteur de naheffingsaanslag loon- of omzetbelasting heeft opgelegd. Voor die naheffingsaanslag kunt u wel uitstel van betaling vragen.

Binnen vier weken na indiening van het verzoek bijzonder uitstel van betaling dient er een verklaring van een derde deskundige te worden toegezonden. De verklaring van de derde deskundige moet op grond van de Leidraad Invordering 2008 het volgende bevatten:

  • een beoordeling van de aard van de betalingsproblemen;
  • de aannemelijkheid van de bedrijfseconomische gezondheid van de onderneming;
  • de haalbaarheid van het in de toekomst inlopen van de betalingsachterstand;
  • de feiten die de deskundige heeft waargenomen die leiden tot het oordeel over de bovengenoemde punten.

Tip: sorteer hier vroegtijdig op voor en stel een liquiditeitsprognose op. 

De belastingdienst kan achteraf beoordelen of het verzoek om uitstel wel/niet terecht is geweest. De onderbouwing van de melding/betalingsuitstel is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de boete daadwerkelijk naar nihil wordt teruggebracht, maar ook om te zorgen dat het uitstel wordt toegekend voor de langere termijn.

Melding betalingsonmacht

Indien BTW en/of LB niet kan worden betaald dan adviseren wij om binnen twee weken nadat de belasting of premie betaald had moeten worden, de betalingsonmacht bij de Belastingdienst te melden. Voor deze meldingsplicht is het bestuur van de rechtspersoon verantwoordelijk. De melding betalingsonmacht vindt plaats via een daarvoor bestemd formulier. Betalingsonmacht van pensioenpremies dient te worden gemeld bij het bedrijfstakpensioenfonds.

Waarom is melding van betalingsonmacht belangrijk? Als de betalingsonmacht niet of niet tijdig wordt gemeld dan riskeert de bestuurder van de rechtspersoon een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de niet betaalde belastingen.

Kennismaken met Forward Fiscalisten

Wij kunnen u verder helpen met de bovengenoemde maatregelen en werken tegen moderne voorwaarden en tarieven.

Kende u ons nog niet, maar heeft u een fiscaal vraagstuk en wilt u vrijblijvend kennismaken met Forward Fiscalisten? Stuur dan een mailtje of leg contact via 088-1412400; we plannen meteen een afspraak in. Onze werkwijze ontdekt u hier, inclusief onze kernwaardes. Alle specialisten bij Forward Fiscalisten staan 100% voor u klaar. Iedere dag opnieuw.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Hans Pieter Mulder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×