In ons eerste blog heb je al kunnen lezen wat de voordelen zijn van een bv. Wanneer je overweegt om je eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) om te zetten naar een besloten vennootschap (bv), zijn er meerdere manieren om dit te doen. Als gekozen wordt voor een inbreng kan deze ruisend of geruisloos plaatsvinden. Hoe gaat zo’n inbreng en wat zijn de gevolgen van de keuze? Bij Forward Fiscalisten helpen we je met een glashelder inzicht en begeleiden we je stapsgewijs door dit proces, zodat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan. 

Ruisende of geruisloze inbreng in de bv?

Bij een geruisloze inbreng wordt de eenmanszaak omgezet naar een bv zonder dat er afrekening plaatsvindt over de stakingswinst. Dit houdt in dat de nieuwe bv wordt voortgezet met de eindbalans van de eenmanszaak. Voor ondernemers die zakelijke goodwill hebben opgebouwd of stille reserves hebben, kan dit een fiscaal aantrekkelijke keuze zijn. Doordat er geen afrekening over de stakingswinst plaatsvindt, kunnen belastingvoordelen worden behaald. Echter geldt wel een belangrijke voorwaarde dat de aandelen van de bv gedurende minimaal drie jaar na geruisloze inbreng niet vervreemd mogen worden en de activiteiten van een onderneming moeten worden voortgezet.

Bij een ruisende inbreng wordt bij de aangifte inkomstenbelasting afgerekend over de stakingswinst, goodwill, stille reserves en de vrijval van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Stille reserves bestaan uit het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van de activa van de eenmanszaak. Forward Fiscalisten biedt ook bij de keuze voor deze manier van inbreng uitgebreide ondersteuning, waaronder het in kaart brengen van de stakingswinst, het opstellen en registreren van intentieverklaringen, het indienen van verzoeken bij de Belastingdienst, het opstellen van inbrengbeschrijvingen, de fiscale controle van de akten van de notaris en ook de communicatie met de notaris.

Deskundig fiscaal advies van Forward Fiscalisten

De keuze voor een geruisloze of ruisende inbreng hangt af van verschillende factoren, zoals de financiële situatie van de onderneming, de gewenste mate van belastingoptimalisatie en plannen voor de toekomst. Onze gespecialiseerde fiscalisten staan klaar om te adviseren en begeleiden je bij het maken van de juiste keuze. Neem vrijblijvend contact op via 088-1412400 met Marjon van den Hout voor deskundige ondersteuning en een helder overzicht van onze diensten tegen transparante tarieven. Je kunt ook direct een mail sturen naar info@forwardfiscalisten.nl. Omschrijf kort de huidige situatie en de fiscale vragen die open staan. Wij leggen dan doorgaans op werkdagen binnen 24 uur contact met je, om je concreet verder te helpen.

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Freek van Wijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×