In de recente pakketten Belastingplan 2024 en 2025 zijn aanzienlijke wijzigingen aangekondigd voor de bedrijfsopvolgingsregelingen in zowel de Successiewet als de inkomstenbelasting. Deze regelingen betreffen de bedrijfsopvolgingsvrijstelling in de schenkbelasting (hierna: “BOR”) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (hierna: “DSR”). Wat betekenen deze wijzigingen concreet voor jou? Forward Fiscalisten heeft de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet. 

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

De aanpassingen zijn bedoeld om de regelingen eerlijker en doelmatiger te maken en misbruik te voorkomen. 

  •  Verhuurd vastgoed als beleggingsvermogen
    Vanaf 1 januari 2024 worden aan derden verhuurde onroerende zaken niet langer als ondernemingsvermogen beschouwd voor de BOR en de DSR. Dit geldt voor vastgoed dat op het moment van schenking of vererving feitelijk ter beschikking is gesteld aan derden of bestemd is om ter beschikking te worden gesteld. Kortdurende verhuur, zoals bij hotels en sportfaciliteiten, valt niet onder deze maatregel. 
  •  Afschaffing 5% doelmatigheidsmarge
    De doelmatigheidsmarge, waarbij beleggingsvermogen tot 5% van het ondernemingsvermogen als ondernemingsvermogen wordt aangemerkt, wordt per 1 januari 2025 afgeschaft voor zowel de BOR als de DSR.
  • Gedeeltelijk zakelijk gebruikt bedrijfsmiddel
    Voortaan kwalificeert keuzevermogen alleen voor de BOR en de DSR voor zover het daadwerkelijk binnen de onderneming wordt gebruikt. Een personenauto die bijvoorbeeld voor 20% zakelijk wordt gebruikt, kwalificeert dan voor 20% als ondernemingsvermogen en voor 80% als beleggingsvermogen. Deze maatregel geldt voor bedrijfsmiddelen met een waarde van minimaal € 100.000 en gaat in per 1 januari 2025.
  • Afschaffing dienstbetrekkingseis DSR
    De dienstbetrekkingseis voor de DSR wordt afgeschaft per 1 januari 2025. Er komt een minimumleeftijd van 21 jaar voor de verkrijger bij schenking van aanmerkelijk belangaandelen.
  • Aanpassing vrijstelling Going Concernwaarde
    De vrijstelling in de BOR wordt aangepast naar 100% voor de objectieve onderneming tot € 1.500.000 en 75% voor het meerdere. Deze wijziging treedt in werking per 1 januari 2025.
  • BOR en DSR alleen voor aandelen met ondernemersrisico
    Vanaf 1 januari 2026 worden de BOR en DSR beperkt tot gewone aandelen met een minimaal belang van 5%. Opties en preferente aandelen worden uitgesloten, behalve in het geval van gefaseerde bedrijfsopvolging.
  • Versoepeling bezits- en voortzettingseis
    De bezits- en voortzettingseis in de BOR wordt versoepeld, waardoor de regeling flexibeler en beter uitvoerbaar wordt. De voortzettingstermijn wordt verkort naar drie jaar. Daarnaast wordt vastgelegd dat herstructureringen binnen het concern niet leidt tot het opnieuw aanvangen van de bezitseis of het belemmeren van de voortzettingseis. Een belangrijke voorwaarde is dat de subjectieve gerechtigdheid van de schenker of erflater (v.w.b. de bezitseis) of van de bedrijfsopvolger (in geval van de voortzettingseis) als gevolg van dergelijke herstructureringen niet wijzigt. 

Kennismaken met de specialisten van Forward Fiscalisten?

De voorgestelde wijzigingen in de BOR en DSR zijn bedoeld om de regelingen eerlijker en doelmatiger te maken, en om misbruik te voorkomen. Het is belangrijk voor ondernemers en adviseurs om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en hun plannen hierop aan te passen. Leg contact met één van onze fiscale professionals, waaronder Gijs Cox. Stuur een mail naar info@forwardfiscalisten.nl of bel ons via 088-1412400. De specialisten van Forward staan iedere dag opnieuw voor je klaar! 

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Gijs Cox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voor fiscale updates en adviezen
Naam
E-mailadres
×